Πληροφορίες

Η φωτογραφία μου
Η ευτυχία κρύβεται στην δημιουργία και στην προσφορά. Ο άνθρωπος που δημιουργεί βρίσκει παραγωγικό τρόπο να εκτονώσει το πάθος του. Η δημιουργία χειροποίητων κατασκευών και αξεσουάρ αποτελεί πηγή ζωής και ψυχικής ευφορίας. Η χαρά να μοιράζομαι τις δημιουργίες μου μαζί σας είναι πολύτιμο δώρο. Κάθε κομμάτι είναι μοναδικό και δεν αναπαράγεται. Κάθε κομμάτι κλέβει αγάπη από την δημιουργό του και την εναποθέτει στα χέρια σας. Κάθε δημιουργία φτιάχνεται από χίλιες ευχές και χίλιες θετικές σκέψεις μόνο για εσάς.

Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Αφιερωμένο στο κοριτσάκι μου

Σαν σήμερα γεννήθηκε η Αγγελικούλα μου, ο ένας από τους δύο αγγέλους μου. Πέντε χρόνια πέρασαν από εκείνη την στιγμή που την κράτησα για πρώτη φορά στην αγκαλιά μου και είναι σαν να ηταν δίπλα μου μια ζωή! Σαν γινόμαστε μάνες, ξεχνάμε πώς ήμασταν χωρίς τα παιδάκια μας. Ξαφνικά η ζωή μας γεμίζει με χαμόγελα και ευθύνες, φυσικά.
Για την μεγάλη αυτή μέρα, λοιπόν πάντα ετοιμάζω την τούρτα στο σπίτι. Κι από τότε που ανακάλυψα την ζαχαρόπαστα, (πέρσι δηλαδή) η δουλειά αυτή έχει γίνει πιο ευχάριστη.
Βέβαια, χρειάζομαι μιάμιση μέρα για μια τούρτα αλλά αξίζει τον κόπο γιατί τα σχόλια που δέχομαι και για την γεύση αλλά και για την εμφάνιση δικαιώνουν την προσπάθεια και το αποτέλεσμα.
Πιο κάτω θα ακολουθήσει η συνταγή για την τούρτα αλλά και για την ζαχαρόπαστα, για αρχή όμως απολαύστε την φωτογραφία της.

Για το παντεσπάνι χρειάστηκα:
8 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου, 2 κούπες αλεύρι self raising, 2 κούπες ζάχαρη, 2 βανίλιες και 2 κουταλιές κακάο.
Η διαδικασία θέλει λίγη προσοχή. Χτυπάμε τα αυγά με την ζάχαρη και την βανίλια στην μηχανή με το φτερό για αρκετή ώρα ώσπου να γίνουν μια λευκή κρέμα.
Εν τω μεταξύ κοσκινίζουμε το αλεύρι με το κακάο 2 φορές. Όταν γίνει κρέμα το μίγμα, ρίχνουμε αλεύρι κουταλιά-κουταλιά και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα με κινήσεις από κάτω προς τα πάνω για να μην φύγει ο αέρας.
Βάζουμε αντικολλητικό χαρτί σε μια φόρμα για να μην κολλήσει το παντεσπάνι γιατί γίνεται πολύ αφράτο και είναι ευαίσθητο. Ψήνουμε στον αέρα για 40 λεπτά περίπου στους 180 βαθμούς. Να τονίσω ότι η ποσότητα αυτή είναι για 3 παντεσπάνια. Είτε τα ψήνετε χώρια οπότε χρειάζεστε 20 λεπτά για κάθε ένα, είτε τα ψήνετε σε ένα σκεύος οπότε διπλασιάζετε τον χρόνο. Το παντεσπάνι είναι έτοιμο όταν αρχίσει να ξεκολλάει από το χαρτί.
Αφήνουμε να κρυώσει και τα κόβουμε σε 3 δίσκους.

Για το σιρόπι χρησιμοποίησα 2 φλιτζάνια νερό, 1 1/5 φλιτάνι ζάχαρη και άρωμα βανίλιας, το έβαλα στην φωτιά να δέσει και το άφησα να κρυώσει πριν το χρησιμοποιήσω.

Για την γέμιση έφτιαξα μια κρέμα πατισερί με γεύση σοκολάτα, χτυπώντας 4 κρόκους αβγών με 100 γρ. ζάχαρη και έπειτα τα ανακάτεψα με 1/2 λίτρο ζεστό γάλα. Το έβαλα στην φωτιά να πήξει προσθέτωντας 30 γρ. αλεύρι, ανακατεύοντας συνέχεια. Μόλις έδεσε η κρέμα έριξα μέσα 100 γρ λιωμένη κουβερτούρα.
Για την δεύτερη στρώση χτύπησα 100 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά με 1κσ άχνη ζάχαρη και 2 βανίλιες. 

Στην συνέχεια έφτιαξα μια κρέμα βουτύρου χτυπώντας με το σύρμα 1/2 φλιτζάνι βούτυρο με 1/2 φλιτζάνι μαργαρίνη, 2 φλιτζάνια άχνη, 2 κ. σούπας νερό και 1 κ. γλυκού βανίλια.
Την κρέμα βουτύρου την άπλωσα σε λεπτό στρώμα επάνω από το τελευταίο παντεσπάνι και γύρω από την τούρτα για να μπορέσει να κάτσει καλά και στρωτά η ζαχαρόπαστα.
Σημαντικό είναι να μπει η τούρτα στο ψυγείο να σφίξουν τα υλικά πριν τοποθετηθεί η ζαχαρόπαστα.

Για την ζαχαρόπαστα χρειάστηκα 800γρ με 1 κιλό άχνη, 140 γρ γλυκόζη, 20 γρ ζελατίνη σκόνη, 30 γρ. φυτικό βούτυρο και 1κγ άρωμα σε ρευστή μορφή. Εγώ έβαλα πορτοκάλι και έγινε πολύ νόστιμη και πολύ αρωματική. Για την διαδικασία προτείνω να επισκεφτείτε το site http://www.sugarflowerscreations.com/2011/02/blog-post_16.html#more στο οποίο θα βρείτε την συγκεκριμένη συνταγή και πολλά ακόμη μυστικά και ιδέες. Να σημειώσω ότι εγώ δεν έβαλα γλυκερίνη στην συνταγή μου και πρόσθεσα λίγο παραπάνω βούτυρο κάποια στιγμή που χρειάστηκε γιατί είχε χάσει την ελαστικότητά της. Πρέπει να πω ότι το βούτυρο βοήθησε ιδιαίτερα την διαδικασία.
Τα λουλούδια και τα υπόλοιπα διακοσμητικά της τούρτας είναι όλα φτιαγμένα με ζαχαρόπαστα.
Τα παιδάκια στο νηπιαγωγείο της κόρης μου ενθουσιάστηκαν πολύ με την εμφάνιση της τούρτας αλλά και με την γεύση της. Η μικρούλα μου χάρηκε πάρα πολύ γιατί ήταν η πρώτη φορά που έσβησε κεράκια στο σχολείο και η δασκάλα της φρόντισε να κάνει αυτήν την μέρα πολύ ιδιαίτερη για εκείνη με πολλές μικρές εκπλήξεις που ετοίμασε.
Αγαπούλα μου, χρόνια σου πολλά και ευτυχισμένα!
Πολλά φιλιά,
Η μαμά

5 σχόλια:

  1. Να την χαίρεσαι την κορούλα σου,χρόνια της πολλά με υγεία και κάθε καλό και να τα εκατοστήσει!!!!Μπράβο ,πολύ όμορφη η τούρτα που έφτιαξες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να χαίρεσαι το αγγελάκι σου.!!!!Είμαι σίγουρη οτι είναι πολύ περήφανη για την μαμά της.Η τούρτα είναι τέλεια.!!!Μπράβο σου.!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Καλημέρα σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Να χαίρεσαι το κοριτσάκι σου και να είναι πάντα χαρούμενη και ευτυχισμένη!!!Η τούρτα είναι εξαιρετική!!!Μπράβο!!Φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Να την χαίρεσαι τη μικρούλα σου ..η τουρτίσα γαίνεται απίθανη ..καλώς σε βρήκα...φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή