Πληροφορίες

Η φωτογραφία μου
Η ευτυχία κρύβεται στην δημιουργία και στην προσφορά. Ο άνθρωπος που δημιουργεί βρίσκει παραγωγικό τρόπο να εκτονώσει το πάθος του. Η δημιουργία χειροποίητων κατασκευών και αξεσουάρ αποτελεί πηγή ζωής και ψυχικής ευφορίας. Η χαρά να μοιράζομαι τις δημιουργίες μου μαζί σας είναι πολύτιμο δώρο. Κάθε κομμάτι είναι μοναδικό και δεν αναπαράγεται. Κάθε κομμάτι κλέβει αγάπη από την δημιουργό του και την εναποθέτει στα χέρια σας. Κάθε δημιουργία φτιάχνεται από χίλιες ευχές και χίλιες θετικές σκέψεις μόνο για εσάς.

Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

Χριστουγεννιάτικες λιχουδιές

 
Γλυκιά καλημέρα σήμερα καθώς θα σας δείξω πόσο γλυκά πέρασα την χθεσινή μου μέρα.

Όλα ξεκίνησαν γύρω στις 11:00 το πρωί. Αφού τακτοποίησα τα παιδάκια μου και τα έστειλα στο δωμάτιο για παιχνίδι, ξεκίνησα. Για αρχή λοιπόν άρχισα να ετοιμάζω την ζύμη για τα ΚΡΑΚΕΡΑΚΙΑ ΜΕ ΤΑΧΙΝΙ ΚΑΙ ΠΑΠΑΡΟΥΝΟΣΠΟΡΟ (συνταγή απο Γαστρονόμο Μαρτίου 2008), αλλά επειδή εκείνη την ώρα διαπίστωσα ότι δεν είχα παπαρουνόσπορο έβαλα λίγο περισσότερο σουσάμι. Πολύ απλή συνταγή και εύκολη.

250γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 1 κγ μπέικιν πάουντερ, 2κσ σουσάμι, 2κσ παπαρουνόσπορο, 100γρ ταχίνι, 1κγ μέλι θυμαρίσιο, 120μλ παγωμένο νερο, 1/2κγ αλάτι.
Σε μια λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι, προσθέτουμε το μπέικιν, το αλάτι το σουσάμι και τον παπαρουνόσπορο. Ανακατεύουμε και στην συνέχεια ρίχνουμε το ταχίνι, το μέλι και το τρίβουμε με τα δάχτυλα ώστε να βραχεί όλο το αλεύρι. Προσθέτουμε το νερό και ανακατεύουμε γρήγορα με τα χέρια μέχρι να ενωθούν τα υλικά αλλά χωρίς πολύ ζύμωμα. Χωρίζουμε την ζύμη σε δύο μπάλες και δουλεύουμε πρώτα την μία. Ανάμεσα σε δύο κόλες αντικολλητικό χαρτί ανοίγουμε την μία μπάλα με τον πλάστη σε λεπτό φύλλο πάχους 2 χιλιοστών περίπου. Κόβουμε με κουπ πατ ή με φλυτζανάκι του καφέ. Τοποθετούμε τα κομμάτια σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180 βαθμούς για 20-25 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Το ίδιο κάνουμε και με το άλλο κομμάτι ζύμης. Να μην ξεχάσω να πω ότι κρακεράκια αυτά διατηρούνται για 10 ημέρες μέσα σε μεταλλικό κουτί. Φυσικά είναι νηστήσιμα και πολύ νόστιμα. Μια καλή ιδέα για ορεκτικό ή για σνακ.
Μόλις βγήκε και το δεύτερο ταψί έκανα ένα διάλλειμα για να ταίσω τα ζουζούνια μου και μετά πέρασα στην προετοιμασία της δεύτερης συνταγής για κουλουράκια τραγανά και γλυκά.

Εν τω μεταξύ έβαλα τον μικρό για ύπνο και κράτησα την κόρη μου για βοήθεια. Κάλεσα και ενισχύσεις, την ανιψιά μου και μόλις μαζευτήκαμε όλοι ξεκινήσαμε!
Επόμενη αποστολή ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΣΕ ΞΥΛΑΚΙ ΚΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ (συνταγή απο το site συνταγές της παρέας). 
Χρειαζόμαστε: 
3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις,1 κούπα ζάχαρη κοινή, 1 κούπα μαργαρίνη (μαλακωμένη),1 μεγάλο αυγό ή 2 μικρά (σε θερμοκρασία δωματίου), 1 κουταλιά γλυκού baking powder, μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι, 1 κουταλάκι άρωμα εσάνς της αρεσκείας σας. 
Κοσκινίζω το αλεύρι με το baking powder. Χτυπάω το βούτυρο με την ζάχαρη να αφρατέψει πολύ. Προσθέτω το αυγό, μόλις αναμειχθεί καλά, προσθέτω το αλάτι και το άρωμα. Ρίχνω το αλεύρι κουταλιά-κουταλιά στο μείγμα και ανακατεύω. Βάζω στο ψυγείο την ζύμη για 1 ώρα σκεπασμένη με μεμβράνη. Ανοίγω σε φύλλο περίπου μισό εκατοστό πάχος. Κόβω με κούπ - πάτ της επιλογής μου. Μεταφέρω σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί. Βάζω τα ξυλάκια περίπου έως το μέσο του μπισκότου, τα πιέζω με προσοχή να μην φαίνεται το ξυλάκι από την πίσω πλευρά. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 170-175 βαθμούς για 20' περίπου, εξαρτάται από το πάχος του μπισκότου και το μέγεθος καθώς και αν θα ψήσουμε στον αέρα. 
Κατά την διάρκεια της μιας ώρας που μπήκε η ζύμη στο ψυγείο, εμείς ετοιμάσαμε δύο ακόμη ζύμες. Μία για μπισκότα πολύ νόστιμα και πολύ αρωματικά που μπορούσαμε να ξεκινήσουμε αμέσως να πλάθουμε, και μία για ένα κέικ νηστίμο που όμως το ψήσαμε σε μικρά χάρτινα φορμάκια.
ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΚΑΝΕΛΑΣ ΜΕ ΑΡΩΜΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ. 
Γι αυτήν την συνταγή χρειαστήκαμε: 
1 ποτήρι ελαιόλαδο, 1 ποτήρι φυσικό χυμό πορτοκάλι, μισό ποτηράκι κονιάκ.
1 ποτήρι ζάχαρη, 1 1/2κσ κανέλα, 1 κγ σόδα, ξύσμα ενός πορτοκαλιού ακέρωτο.
900 γρ.αλεύρι περίπου.
Ανακατέψαμε πρώτα τα υγρά υλικά. Προσθέσαμε τα αρωματικά και τέλος ρίξαμε το αλεύρι. Ψήσαμε στους 170 βαθμούς περίπου 20 λεπτά. Ιδού το αποτέλεσμα.

Τα πιο σκούρα μπισκοτάκια είναι αυτά με την κανέλα και το πορτοκάλι. Τα πιο ανοιχτόχρωμα είναι η παραπάνω συνταγή. 
ΝΗΣΤΙΜΟ ΚΕΙΚ ΜΕ ΚΑΚΑΟ
1 1/2 ποτήρι αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 1/2 ποτήρι κακάο, 1 κγ μπέικν πάουντερ, 1κγ μαγείρική σόδα, 1κσ ξύδι, 1 ποτήρι ζάχαρη, 2 φακ. βανίλια, 1/2 ποτήρι ηλιέλαιο, 3/4 ποτηριού κρασί, 2 κσ ξύσμα πορτοκάλι, 1/4 ποτήρι χυμό πορτοκάλι.
Σε ένα μπωλ ρίχνω το αλεύρι, το κακάο, το μπέικιν, την σόδα, την ζάχαρη και την βανίλια. Προσθέτω το ξύδι, το ηλιέλαιο, το ξύσμα, το νερό και τον χυμό. Ψήνω στους 160 βαθμούς για 35 με 40 λεπτά.

Εν τω μεταξύ ξύπνησε κι ο μικρούλης, βάλαμε Χριστουγεννιάτικα τραγούδια και συνεχίσαμε. 
Όταν τελείωσα το ψήσιμο ήταν κιόλας 19:00 το απόγευμα. 
Τότε ξεκίνησε όμως για μένα η πιο ευχάριστη απασχόληση. 
Έφτιαξα ένα ΓΛΑΣΟ με άχνη ζάχαρη και λίγο χυμό πορτοκάλι και νερό, πήρα τα μπουκαλάκια μου με τα χρώματα ζαχαροπλαστικής και άρχισα να φτιάχνω σχέδια.
Ορίστε λοιπόν το τελικό προϊόν.




Κι έτσι γλυκά και δημιουργικά τελείωσε η χθεσινή ημέρα και από σήμερα απολαμβάνουμε τις λιχουδιές ελπίζοντας αυτές τις θερμίδες να της πάρει το Πνεύμα των Χριστουγέννων κι όχι εμείς!!!!

5 σχόλια:

  1. Πω πω νοστιμιές!Τα κρακεράκια λόγω νηστείας θα τα κάνω !Και τα κεκάκια σου πολύ ωραία(εχω παρόμοια συνταγή,είναι όντως νόστιμα) και οπτικά!!!Τα μπισκοτάκια με τα ζωάκια και τα άλλα στο ξυλάκι είναι σαν ετοιμα!!!Μπράβο σου!Είχες βέβαια και καλούς βοηθούς!!!Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Επίσης βγάλε την λεκτική επαλήθευση στα σχόλια,δεν είναι απαραίτητη,νομίζω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τι χρώματα και τι αρώματα!!!! Νοστιμότατα φαίνονται και ζηλευτά!!! Καλώς σε βρήκα και καλή εβδομάδα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Α, σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Πραγματικά ήταν και πολύ νόστιμα! Μακάρι να μπορούσα να σας κεράσω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή